8mi Mart vo Istanbul

Програма на патување: Истанбул

ПРВ ДЕН (четврток) -07.03.2024

Состанок на групата во 16:30 Штип Нова Пошта. Во 17:00 час Свети Николе . Во 17:30 Велес на бензиска Макоил, мотел Македонија. Ноќно возење преку Грција со попатни кратки паузи за одмор и царински формалности.

ВТОР ДЕН (петок) – 08.03.2024

Пристигнувањето на групата во Истанбул. Сместување во хотелот (во собите, диколку е можно толку рано).  Краток одмор и се упатуваме   на пешачка тура.  Турата започнува од самиот хотел преку Капали Чаршија до срцето  на  Истанбул-Плоштадот Султан Ахмед. Во минатoто  на негово место се наоѓал Хиподромот кој  служел за коњички трки. Денеска на овој плоштад се наоѓа и најпознатата џамија со 6 минариња-Сината Џамија, Аја Софија-изградена во времето на владеење на Царот Јустинијан како најголена византиска црква. Факултативна посета на стариот султанов дворец Топкапи Палатата, која ги чува приказните за огромното богатство на султаните. Враќање во хотел. Во попладневните часови (во договорено време) се упатуваме на Нокен Истанбул со посета на позната кула Сафир (една од највозбудливите факултативи, после крстарењето), а потоа –  Посета на Плоштадот Таксим и познатата уличка „Истикал“. Главниот центар на градот, на кој се одржуваат главните митинзи и прослави. Покрај „Таксим“ поминува познатата Истикал улица на која се движи познатиот трамвај – Слободно време. Враќање во хотел и ноќевање.

ТРЕТ ДЕН (сабота) – 09.03.2024

Појадок. Факултативна посета на Балат – една од најстарите христијански населби во Турција и посета на Вселенската патријаршија, ќе имаме можност да ја посетиме и една од најстарите цркви Св.Стефан Бугарски во Истанбул изградена од македонци и единствената лимена црква изградена на Балканот.

Факултативно крстарење по Босфор (околу 90 минути) – ќе имаме можност да го доживееме преубавиот Истанбул и да ги доловиме одблизу најпознатите палати каде што се снимаат најпознатите Турски серии и дел од историските наследства кои се значајни.

 Факултативна посета на Долма Бахче Палатата во која е преточено целото богатство и раскош во кој уживале султаните. Раскошот на внатрешноста може само да се доживее со посета на истата, за која се употребени 14 тони злато, 40 тони сребро, прекрасни лустери, 288 соби, 68 тоалети прекрасни градини…)

Ортаќој претставува една од најпознатите туристички области во Истанбул.Се наоѓа во Европската област веднаш под Босфорскиот мост.Токму ова место претставува вистинско уживање за сите оние кои сакаат да го пробаат традиционалниот специјалитет Турски Компир и да ги направат најубавите фотографии.

Во вечерните часови факултативна Турска вечер на брод . Вклучено прејадење, главно јадење, салата, десерт, неограничено пиење и музичко шоу, традиционални танци, стомачни танци, забавен дел. Програмата е во времераење од 4 часа.

Враќање во хотел. Ноќевање.

ЧЕТВРТИ  ДЕН (Недела) – 10.03.2024

Појадок. Одјавување од хотел.  Програмата продолжува со посета на познатиот шопинг центар Форум, каде се наоѓа големиот Аквариум Turkuazo, Ikea, Decatlon, Koctas…

Во попладневните часови поаѓање кон Македонија.. Нокно возење преку Грција со попатни паузи за одмор и царински формалности.

ПЕТТТИ  ДЕН (Понеделник) – 11.03.2024

Предвидено пристигнување во раните утрински  часови.

Цена со рана уплата до Jan. 31, 2024

109 ЕУР / Лице

Целосна цена

119 ЕУР / Лиц

Во цената е вклучено:

*Автобуски превоз на наведената релација

*Сместување во  хотел со 3*, на база 2 ноќевања со појадок (сместување во двокреветни и трокреветни соби) во населба Лалели  – Аксарај.

*Пешачка тура со локален водич-Капали чаршија-плоштад Султан Ахмед

*Посета на трговскиот центар Форум

*Организација и водство на патувањето

Во цената не е вклучено:

* Факултативна посета на Аквариумот – 25 еур

*Факултативна посета на Топкапи Палатата – 30 еур

*Факултативна вечера со крстарење  на брод – 35еур (без алкохол) и 40еур (со алкохол)

* Факултативна посета на Долма Бахче Палатата (водич, слишалки и влезница)-30еур

* Факултативно крстарење по Босфор – 20еур

* Факултативна посета на Сафир кулата – 25еур

*Патничко и здраствено осигурување

Пакет 2 ден: Нокен Истанбул – Сафир – Таксим /  35еур
Пакет 3ден:  Балат – Крстарење – Ортакој  /  45еур